На 21 май 2018 г. (понеделник) от 17:30 ч. чирпанлии отбелязаха 141 годишнината от рождението на Костадин Нунков. Пред паметната плоча на Нунков намираща се върху сградата на ТПКИ „Искра“ се събраха с цветя около 30-тина чирпанлии.

Градът Чирпан даде на македоно-одринското освободително движение видни и предани до смърт на освободителното дело борци: големия български поет Пейо Яворов, серският революционер, един от тримата атентатори в Драма – Пею Радев Гарвалов, зъхненския войвода Христо Манов, велешкия войвода Стефан Петков Сиркето, войводата и писателят Стефан Аврамов, автор на прекрасни легенди, разкази и очерци на героичното минало на Македония. От Чирпан излезе и Константин Нунков.

„Висок, строен и извънредно пъргав младеж, разказва Стефан Аврамов, Нунков беше с горещ темперамент, търсеше истината и правдата, на които служеше без корист и не можеше да търпи търгашеството.“

Още 18 годишен ние го виждаме да влиза в Македония с четите, които през 1895 г. изпращаше Върховният македонски комитет. Разочарован от безсмислието на такива четнически набези, буйният юноша става привърженик на динамитарството, убеден, че това е единственото средство в борбата за освобождението на Македония. В казармата той ревностно учи минно-взривното дело, а след изслужването на военната си повинност, заминава за няколко месеци в Швейцария. В Женева той дружи с руски революционери емигранти и там се запознава по-основно с динамитарството.

„Винаги, когато ще става дума за село Къшани, пише по този повод видният тракийски деятел и съвременник на Нунков, Христо Караманджуков, веднага ще изпъква паметният кървав акт и заедно с него и ликът на онази бурна и мила натура Константин Нунков, главният герой на произведената кървава драма. Тук сред избити десет души наши другари, пронизан от неприятелски куршум, войводата агитатор не забрави да счупи пушката си и револвера и тогава тихо склопява навеки своите хубави очи.“

През 2018 година отново бе включено в културния календар на Община Чирпан честването на рождението на Костадин Нунков.

Не трябва никога да забравяме славните чирпанлии отдали живота си за това да я има днешна обединена и свободна България. Поклон пред великото им дело.

Повече снимки може да намерите в facebook страницата.

Чирпанлии почетоха Костадин Нунков