На 27.07.2017 г. се навършиха 171 години от рождението на Георги Данчов – Зографина.

По мое предложение подкрепено от колеги общински съветници в началото на тази година събитието бе включено в културния календар на Община Чирпан за 2017 г.

На кой всъщност е този чирпанлия и защо е един от многото забравени?!

Георги Данчов е роден на 27 юли 1846 г. в гр. Чирпан. През 1860 г. започва ученето при Алекси Атанасов, известен зограф от гр. Станимака (дн. Асеновград). Заминава за Цариград и учи литографска техника в ателието на Исарион (1865), усвоява тънкостите и на фотографското изкуство. На 24 май 1869 г. Васил Левски пристига в гр. Чирпан и отсяда в неговия дом. Тук основава Чирпанския частен революционен комитет, чийто председател е Георги Данчов. По време на революционното движение е заточен в Диарбекир с доживотна присъда. По време на Руско-турската война (1877 – 1878) взема участие в Българското опълчение. По пресните емоции на Освобождението през 1879 г. създава в Пловдив легендарната си творба, литографията „Свободна България“. Участва в Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември 1885 г. е избран за член на Временното правителство. През 1890 – 1893 г. е заместник-кмет на град Пловдив. Многократно е избиран за народен представител. Георги Данчов рисува икони за църкви в Пловдив, Чирпан, Стара Загора, Казанлък. През 1861 г. заедно с учителя си Алекси Атанасов изографисва олтарната апсида на Араповския манастир „Св. Неделя“ (още наричан Златовръхски манастир) и свода на църквата в манастира „Свети Спас“ край Сопот.

През 1867 г. по поръчка на Найден Геров създава 19 тематични картини с изображения на български носии и битови сцени, представени на изложба в Московския университет. През същата година изписва и известния си автопортрет, творба, която изненадва със своята професионална изработка и зрялост. Освен портрета на Васил Левски, рисува портрети и на други български революционери и общественици: Христо Ботев, Георги Раковски, Захари Стоянов, Стефан Стамболов. Георги Данчов е един от създателите на българската светска живопис и първите фотографи в България. Умира като народен представител на 19 февруари 1908 година.

На негово име са наименувани улица в София и Пловдив, художествена галерия в Чирпан и родната му къща.

Събитието бе спонтанно организирано от мен чрез социалните мрежи, тъй като три дни преди датата никой от община Чирпан незнаеше за това събитие. Явно културния календар на общината е само на хартия, или не организираме събития, които не са по наше предложение…. Изказвам искрена благодарност към всички чирпанлии, които се включиха в отбелязването на 171 години от рождението на Георги Данчов – Зографина. Мисля, че това е едно добро начало и занапред трябва да се мисли в тази насока, а не да погребваме историята толкова лесно.

Видео от провеждането на честването на 171 години от рождението на Георги Данчов – Зографина може да видите – ТУК.

171 години от рождението на Георги Данчов – Зографина