На 21 май 2017 г. (неделя) от 17:00 ч. чирпанлии отбелязаха 140 годишнината от рождението на Костадин Нунков. Пред паметната плоча на Нунков намираща се върху сградата на ТПКИ „Искра“ се събраха с цветя около 20-тина чирпанлии.

Много малко се знае за житието на Нунков. Кой е всъщност Костадин Нунков (Константин)?!

Костадин Нунков роден на 21 май 1877 година е първият чирпанлия, който става четник в Македония. Той е връстник и приятел с младия Яворов, с когото учат заедно в Пловдив.

Едва седемнадесетгодишен Нунков заминава с чета в Македония и взима участие в Мелнишкото въстание. Силно впечатлен от постъпката му, Яворов моли приятеля си Неделчо Гарванов да му изпрати портрет на Костадин Нунков в четническа униформа.

През 1895 година се включва в Четническата акция, организирана от Македонския комитет. Акцията си поставя за цел да наводни българските територии на Османската империя с български чети, които отново да заострят вниманието на Европа към исканията на българското население.

През 1904 година е определен за ръководител на Кумановския революционен район. Обградена от турска потеря край чифлика „Котлибек“, на 12 февруари 1905 година, неговата чета води петчасово ожесточено сражение, в което загиват той, 7-те му четници и четирима местни милиционери.

Константин Нунков е автор на брошурата „Взривните вещества и тяхното употребление“ (1902). На него Яворов посвещава стихотворението „Напред“ (1895).

Нунков е един от хората, които вдъхновяват поета Яворов да нарами пушка и да се включи в македонските чети. Днес името на Костадин Нунков не е широко известно, въпреки че е вплетено в една от най-известните български песни от Македония. Едва ли има българин, който не е чувал песента „Кога зашумят шумите“, в която се разказва за Костадин войводата – Капетано.

Тази година по мое предложение в културния календар на Община Чирпан за 2017 г. бе включено честването на 140 години от рождението на Костадин Нунков.

На събитието, днес липсваха ръководителите на Община Чирпан. От колегите общински съветници бяхме аз и г-жа Даниела Драгийска. Тъй като поех инициатива и предложих отбелязване на този ден за целта бяха изготвени и разпространени 200 броя брошури. Брошурите съдържаха кратка биографична справка за живота и делото на войводата и се разпространиха сред жителите на град Чирпан.

Чирпанските медии в лицето на кабелната телевизия „Нико Нет“ и в.Истинските чирпански новини се включиха в отразяването на събитието, за което им изказвам благодарност. Няколко думи за делото на Нунков сподели и Славчо Шевкиров.

Искрени благодарности за включване в събитието на групата от с.Спасово, които присъстват винаги при отбелязване на исторически събития и на колегата от Общински съвет Братя Даскалови – г-н Иван Жеков.

Какво винаги съм декларирал в работата си като общински съветник ще продължа да работя за съхранение на българските традиции, бит и култура.

Чирпан отбеляза 140 години от рождението на Костадин Нунков