Здравейте, скъпи читатели!

На заседанието на Общински съвет Чирпан проведено на 12 ноември 2015 г. предоставих на колегите общински съветници две произведения към които да се сещат винаги при своята работа през настоящия мандат 2015-2019 г. Умишлено ги предоставих на второто заседание на Общинския съвет, а не на първото тържествено заседание с оглед на това, че някои от заклелите се на 4 ноември общински съветници щяха да подадат оставките си. Целта ми бе тези произведения да попаднат точно в хората, които ще вземат решения през следващите 4 години. Не случайно съм се спрял точно на тези две произведения, защото считам, че в тях се крие скрито послание към днешните политици. Избрах произведенията на Христо Смирненски – „Приказка за стълбата“ и на Алеко Константинов – „Пази боже сляпо да прогледа“.

На всеки един от общинските съветници включително и на мен предоставих по един екземпляр от тези произведения. Ще взема цитат от един анализ, който прочетох съвсем наскоро за произведението на Смирненски а именно: „Христо Смирненски измисля съвсем друга стълба, която няма нищо общо с извисяването на човешката личност, с изкачването й нагоре към небесната светлина. Стълбата на Смирненски е дяволската стълба на падането все по–надолу и надолу в пропастта на порока и престъпността. Привидно изкачвайки се по тази стълба, младият герой на поета всъщност върви стремглаво към пропастта, към ада. Заслепен от богатството и властолюбието, което дяволът му предлага, той от беден и честен пролетарий се превръща в опиянен от власт и успехи самонадеян предател на своите идеали, на своите близки и на съмишлениците си.“

По време на сесията бях седнал отпред и нямах пряк поглед към случващото се зад гърба ми. Дочувах само няколко шушукания отзад: „какви са тези глупости“, „това много дълго кой ще ти го чете“. Не мога да упрекна никого, тъй като не съм сигурен на кого бяха тези думи.

След края на заседанието обаче установих, че много от моите колеги дори не си направиха труда да вземат направените копия за тях, а какво да кажем дали изобщо се замислиха в тяхното съдържание. Да, някои ще кажат ама той всеки е чел тези произведения и ги знае. Добре, нека бъде така, но няма нищо лошо човек да си ги припомни, а и най-разумното е да се замисли и върху тяхното съдържание.

Предоставям и на Вас, скъпи читатели линк към двете произведения – „Приказка за стълбата“ и „Пази боже сляпо да прогледа“.

Приказка за стълбата