Днес група приятели поднесохме цветя пред паметника на Васил Левски в град Чирпан и отдадохме почит към героичната смърт на Апостола.

Исторически факт е, че Васил Иванов Кунчев – Васил Левски приключва земния си път на 6 февруари 1873 г. по стар стил, т.е. на 18 февруари по нов стил. През последните години историческата наука ясно се произнесе в полза на датата 18 февруари, но въпреки доказаната грешка, все още всенародното поклонение пред паметта на Апостола в София и други големи градове е на 19 февруари.
По-важното в случая е да се почита паметта на Дякона! И както са казали: Дати като годишнината от гибелта на Апостола трябва да събират българите, не да ги разделят!

Само преди по-малко от месец при разглеждането на Бюджет 2017 на Община Чирпан в качеството си на общински съветник предложих в културния календар на Община Чирпан за 2017 година да бъдат включени:
Честване на 140 години от Рождението на Константин Нунков – 21 май.
Честване на 180 години от Рождението на Васил Иванов Кунчев – Васил Левски – 18 юли
Честване на 171 години от Рождението на Георги Данчов – Зографина – 27 юли
Вечер в памет на видни чирпански личности от миналото – октомври (смъртта на Матевски) – почитане на Димитър Матевски, Стоян Заимов, Иван Андонов, поп Манол Коларов.

Тези велики българи по един или друг начин са свързани с Чирпанския край, редно е да се отдаде почит към тяхното дело.
Ще завърша така: „Народ който не помни миналото си няма бъдеще!” Светла ти памет, Апостоле!

Oтдадохме почит към героичната смърт на Апостола